Jonas Sjöstedt

Sverige, vi har ett resultat. Sveriges nya statsminister heter Jonas Sjöstedt.

Jonas Sjöstedt känner vi till vardags som partiledare för vänsterpartiet. Han är född i Göteborg men uppväxt mer eller mindre runt om i hela Sverige. Han satt i Europaparlamentet i över 10 år för vänsterpartiet innan han blev partiledare, och han är dessutom, något okänt för de allra flesta, kriminalboksförfattare.

Nu leder han vänsterpartiet mot ett nytt riksdagsval, men idag är han statsminister för en dag.

Samtal om försäkringskassan, jämlikhet och jämställdheten

Det första statsminister Jonas Sjöstedt skulle göra vid makten är att sätta sig ner och skriva ett nytt regleringsbrev till Försäkringskassan. Nu är det nya tider, nu är jag statsminister, dom här besparingskraven som gör att människor som är sjuka inte får ersättning, glöm dom. Nu är det människors hälsotillstånd som gäller. Det skulle få väldigt många människor att känna igen Sverige igen.

Om vi tittar på statsminister Sjöstedts vision för landet, så är det tre visioner som målas upp. För det första ska vi bli världens mest jämlika land, för det andra världens mest jämställda land och för det tredje så måste vi snabbt minska utsläppen som förstör klimatet. Vi ska fixa att vara en industri-, kunskap- och välfärdsnation men inte tära mer på planeten än vad planeten tål. För att höra mer om vad Jonas Sjöstedt skulle göra som statsminister, lyssna på avsnittet här nedan.

Programledare för podden är Anders Nyberg.