Günther Mårder

2018 års första statsminister är ingen mindre än Företagarnas VD Günther Mårder. Valåret är därmed inlett.

Günther Mårder känner vi till vardags som företagsledare och ekonom. Han är utbildad vid Handelshögskolan i Stockholm och jobbade tidigare på Nordnet och Aktiespararna. På Nordnet drev han bland annat podden Sparpodden tillsammans med Jan Dinkelspiel. Nu är han VD för organisationen Företagarna. Men svenska folket har sagt sitt, nu är Günther Mårder Statsminister för en dag.

Samtal om företagande, anställningsstöd och att födas med ett organisationsnummer

Statsminister Mårder tycker att vi måste blicka bakåt för att kunna sätta en riktigt bra vision för Sverige. Titta på Sverige i slutet av 1800-talet, det som skedde då är historiskt i världen, inget annat land har varit med om en sådan ekonomisk resa. Från ett fattigt land som folk flydde ifrån, till ett av världens rikaste länder på bara 100 år, det är något som vi måste skapa förutsättningar för igen, säger statsminister Mårder. Visionen blir att vi måste ta ställning och bli ledande inom digitaliseringen och automatiseringen. Vi ska bli ett föregångsland.

Statsministern fortsätter sedan med frågorna som ligger honom allra närmast nämligen företagarfrågorna. Det måste bli lättare för alla att göra rätt för sig och starta företag. Tänk om vi skulle födas med ett organisationsnummer, då skulle vi alla kunna utföra vilket arbete som helst, och enkelt kunna skicka fakturor. Sen skulle jag vilja göra det ännu enklare och billigare att anställa, säger statsminister Günther Mårder i podcasten.

Detta och mycket mer hör du i årets första avsnitt av Statsminister för en dag.